Generálna prokuratúra háji spravodlivosť a postup Mesta Žilina

01.08.2013 Žilina

Žilina 31. 7. 2013 – Generálna prokuratúra Slovenskej republiky ohľadom podnetu vedenia Centra voľného času, Horný val 24 (CVČ Žirafa) na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorým ministerstvo vyradilo CVČ Žirafa zo siete škôl a školských zariadení rozhodla tak, že Mesto Žilina a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky postupovalo v súlade so zákonom. Tým sa potvrdil správny postup Mesta pri vytvorení jedného centra voľného času v Žiline, ktoré bude zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta.

Zmenou legislatívy SR v oblasti financovania mimoškolských záujmových aktivít, ako aj z dôvodu efektívneho a transparentného vynakladania verejných financií, je snahou súčasného vedenia Mesta Žilina vytvoriť jedno centrum voľného času vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ktoré bude i naďalej podporovať výchovu a vzdelávanie predovšetkým žilinských detí. S týmto krokom z nevysvetliteľných dôvodov od začiatku nesúhlasilo vedenie CVČ Žirafa, ktoré rozbehlo masívnu mediálnu kampaň so zámerom dehonestovať zámer Mesta, čím rozdelilo žilinskú verejnosť na dva tábory. Popri tom vedenie CVČ Žirafa podalo podnet na Generálnu prokuratúru SR na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorým ministerstvo vyradilo CVČ Žirafa zo siete škôl a školských zariadení, pretože sa mylne domnievalo, že kroky Mesta Žilina nie sú v súlade s platnou legislatívou SR.

Generálna prokuratúra SR podnet uzavrela s tým, že aj zriaďovateľ CVČ Žirafa, ktorým je Mesto Žilina, aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky postupovalo v súlade so zákonom.

„Akékoľvek rozhodnutia sa na Mestskom zastupiteľstve v Žiline príjmu, musia byť v súlade so zákonom. V tomto prípade to potvrdila aj Generálna prokuratúra SR. Mesto Žilina koná v intenciách zákona,“ dodáva primátor mesta Žilina Igor Choma.

Vedenie CVČ Žirafa a jeho interní zamestnanci tvrdili, že im nejde o nič iné, iba o deti. Mesto Žilina si ich záujem o deti váži a ponúklo im možnosť pracovať od 1. 8. 2013 u preberajúceho zamestnávateľa, ktorým naďalej ostáva Mesto Žilina, konkrétne v novovytvorenom Stredisku detí a mládeže na Odbore školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline, pričom pracovné zaradenie, finančné ohodnotenie a pracovné podmienky mali ostať zachované. Ponuku Mesta odmietli tým, že hromadne rozviazali pracovný pomer dohodou.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región